ROLADA TRUSKAWKOWA

0 (0 ocen)

Rolada truskawkowa to pyszne i delikatne ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i wszystkim smakuje.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt :
    4 duże jajka
    100 g mąki pszennej
    100 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa :
    400 ml śmietany 30 %
    2 cukry waniliowe
    20 g cukru
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
    200 g świeżych truskawek

Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t3dma3 1. Przygotowanie :
    Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, równo je rozsmarowując.
    Pieczemy duży, płaski biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut.
    Jeszcze ciepłe ciasto zawijamy z papierem w rulon. Pozostawiamy aż ostygnie.
    Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami mikserem aż będzie sztywna. Wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki (trochę pozostawiamy do ozdoby ), mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę odkładamy na 10 minut do lodówki aby lekko stężała.
  • image-1q01f1k 2. Ciasto odrywamy od papieru, rozsmarowujemy masę śmietanową i delikatnie zwijamy roladę.
    Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
    Po długim chłodzeniu z rolady odkrawam końce, ciasto układamy na półmisku, dekorujemy odrobiną śmietany, truskawkami i cukrem pudrem. Podajemy.
    Ciasto bardzo dobrze się kroi, nie kruszy i jest pyszne.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy