Rolada malinowa

0 (0 ocen)

pyszna domowa rolada z malinami - moja pierwsza w życiu rolada

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    4 łyżki mąki
    1 szczypta soli
    25 g margaryny Kasia
    2 krople aromatu rumowego

    Masa:
    350 g malin ( użyłam rozmrożone )
    500 ml śmietanki 30 %
    2 śmietan fixy
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    maliny i borówki do dekoracji

Rolada malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek.
    Białka ubić z solą na sztywną pianę.
    Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
  • 2. Dodać cukier, schłodzoną stopioną Kasię, aromat i nadal ubijać.
    Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Wszystko delikatnie połączyć.
  • 3. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na papier wylać masę biszkoptową i równomiernie rozprowadzić ją po powierzchni papieru.
    Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni.
  • 4. Po upieczeniu ciasto położyć na ściereczce papierem do góry.
    Papier delikatnie zdjąć, zwinąć roladę w ściereczkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 5. Przygotować masę.
    Śmietanę ubić dodając śmietan fixy zmieszane z cukrem waniliowym i cukrem.
  • 6. Maliny zmiksować, dodać do śmietany i wymieszać.
    Zimny biszkopt delikatnie rozwinąć, wyłożyć i rozsmarować na nim masę ( trochę zostawić do posmarowania wierzchu ) i zwinąć roladę.
  • 7. Na wierzchu rozsmarować resztę masy lub wycisnąć szprycą i udekorować borówką i maliną.
    Roladę schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy