Rolada makowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto jest przepyszne. To ze sklepu nie może się z nim równać.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1,5 kostki margaryny
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● 8 żółtek
    ● ok. 85 dag mąki
    ● szczypta soli
    ● 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 szkl. śmietany
    Masa makowa:
    ● 1/2 kg maku
    ● 1 i 1/4 szkl. cukru
    ● łyżka miodu
    ● rodzynki
    ● starta lub kandyzowana skórka z pomarańczy
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 8 białek
    ● kilka kropli olejku migdałowego
    ● 2 łyżki bułki tartej

Rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa: mak sparzamy, osączamy, mieszamy z cukrem. Trzykrotnie mielimy. Margarynę roztapiamy, wlewamy do maku. Dodajemy bułkę tartą, olejek, miód, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą.
  • 2. Ciasto: składniki zagniatamy. Dzielimy na 4 części (jedną wykorzystujemy jako spód innego ciasta lub zamrażamy), rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy. Zawijamy w papier do pieczenia. Ciasta pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy