Rolada czekoladowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne słodkości

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier puder: 150 gramów
    - cukier puder (do posypania ściereczki): 1 łyżeczka
    - mąka: 100 gramów
    - kakao: 1 łyżka

    - masa: 1 sztuka
    - budyń czekoladowy: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 litra
    - margaryna: 50 gramów
    - gorzka czekolada (tabliczka): 0.5 sztuki
    - kakao (do posypania): 1 łyżeczka

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek, białka ubij, dodając stopniowo cukier
    puder. Dodaj rozkłócone żółtka, mąkę i kakao. Wymieszaj i przelej
    na natłuszczoną, wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw
    ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15 minut, gorące przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem
    i zwiń w ciasny rulon. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
    Przygotuj budyń, wymieszaj z masłem lub margaryną, wystudź. Czekoladę pokrusz, dodaj do masy budyniowej. Rozwiń roladę, posmaruj budyniem, zwiń, okręć ściereczką i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy