ROGALIKI Z NUTELLĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od kolegi - fascynata pieczenia ciast - a to u mężczyzn rzadkość :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    1,5 szklanki mleka
    15 dag masła
    2 jajka
    10 dag drożdży
    7 łyżek cukru
    szczypta soli
    1 roztrzepane żółtko
    średni słoik nutelli lub innego kremu czekoladowego
    biała czekolada

Rogaliki z nutellą i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dzielenie 4 części ciasta 1. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, połową szklanki cieplego mleka.
    Pozostałe mleko zagotować z masłem i połączyć z mąką wymieszaną z cukrem - odstawić do wystudzenia,
    Dodać wyrośnięte drożdże oraz jajka. Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Ciasto podzielić na 4 rowne części.
    Pierwszą część rozwalkować na śrendniej wielkości koło ( jak na zdjęciu )
    podzielić na 8 trójkątów, nakładać po małej łyżeczce kremu i zawijać (od dołu) W taki sposób wyrobić pozostałe 3 części ciasta .
    Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 30 min w 180st. Rozpuścić białą czekoladę na parze, polać ostudzone rogaliki.

Porady

Zamiast białej czekolady można kupić gotową biała polewę - smakuje równie dobrze. Z jednej porcji wychodzi ok 50 szt rogalików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy