Rogaliki z nutellą i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, połową szklanki cieplego mleka.
Pozostałe mleko zagotować z masłem i połączyć z mąką wymieszaną z cukrem - odstawić do wystudzenia,
Dodać wyrośnięte drożdże oraz jajka. Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Ciasto podzielić na 4 rowne części.
Pierwszą część rozwalkować na śrendniej wielkości koło ( jak na zdjęciu )
podzielić na 8 trójkątów, nakładać po małej łyżeczce kremu i zawijać (od dołu) W taki sposób wyrobić pozostałe 3 części ciasta .
Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 30 min w 180st. Rozpuścić białą czekoladę na parze, polać ostudzone rogaliki.
Porady
Zamiast białej czekolady można kupić gotową biała polewę - smakuje równie dobrze.
Z jednej porcji wychodzi ok 50 szt rogalików.
Komentarze