Rogaliki - trafione, zatopione.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis pochodzi od mojej Teściowej, która obecnie ma 96 lat .Wspaniałe rogaliki pamiętam od momentu poznania mojej Gizeli, a było to 45 lat temu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5kg mąki tortowej, przesianej
    70g drożdży
    0,5 szklanki mleka letniego
    1 łyżka cukru
    250g tłuszczu, masło, Kasia
    1 jajko

Rogaliki - trafione, zatopione. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki 1. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i "zatopić" w głębokim naczyniu z wodą.
    Czekamy ,aż kula wypłynie .Trwa to różnie ,od pół do jednej godziny. Wyjęte ciasto należy rozwałkować .Ja robię kilka kulek ,każdą wałkuję w koło , dzielę na 8 trójkątów .Każdy trójkąt smarujemy dobrymi powidłami śliwkowymi , zwijamy w rogalik i smarujemy jajkiem.
    Pieczemy w temp.180 stop. około 15 min ,aż się zrumienią. Ja pod koniec włączam nawiew. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy