Risotto z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

Bardzo delikatne w smaku risotto z grzybami leśnymi

Składniki:

  • - 1 szklanka ryżu Risotto
    - 150 g grzybów leśnych
    - 1 l bulionu
    - 3-4 łyżki masła
    - 1 mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - parmezan
    - pieprz
    - natka pietruszki
    - kieliszek białego wytrawnego wina
    - oliwa

Risotto z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol.
    W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan, łyżkę posiekanej natki pietruszki, mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem.
    Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy