Razowe pióra a la bolognese

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne danie w kilka chwil

  • 15 min

Składniki:

  • Opakowanie makaronu penne, pełne ziarno ( 400 g)
    60 dag mięsa , u mnie łopatka
    3 łyżki oleju
    ½ l soku pomidorowego
    Łyżeczka oregano
    Łyżeczka tymianku
    Łyżeczka bazylii
    Pełna łyżka suszonej włoszczyzny ( zmielona)
    Łyżka papryki słodkiej
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    Sól do smaku( około łyżeczki)
    Pieprz czarny mielony do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki )

Razowe pióra a la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Mięso myję, dzielę na kawałki i mielę. Na patelni rozgrzewam olej , przekładam mięso i smażę około 5 minut.
    W między czasie gotuję makaron, i przygotowuję sos.
  • makaron 2. Do garnuszka wlewam 400 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • makaron 3. Ugotowany makaron ( al dente ) odcedzam , nakładam na talerz i polewam gorącym sosem .
  • makaron 4. Szybko, smacznie i domowo:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy