Rafaello z cielęciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić.
• Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła.
• Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny i przyprawy.
• Z masy mięsnej uformować małe kulki.
• Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku i gotować ok 5 minut po wypłynięciu na wierzch, odcedzić.
• Masło stopić, wsypać mąkę, wlać bulion, doprawić i gotować przez 10 minut.
• Do powstałego sosu dodać śmietanę i sok z cytryny, doprawić.
• Pokrojoną na małe kawałki marchew gotować w posolonej wodzie, po 10 minutach dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
• Odcedzić i zmiksować gorące ze śmietaną, doprawić przyprawami i sokiem z cytryny.
• Klopsiki podawać polane sosem śmietanowym z puree ziemniaczano-marchwiowym.
Porady
Jako dodatek do obiadu proponuję gotowane brokuły. Kolorystycznie i smakowo bardzo dobrze się komponuje.
Komentarze