Rafaello z cielęciny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pulpeciki gotowane w sosie cytrynowym. Bardzo elegancki obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • • 500 g mielonej cielęciny
    • 1 kajzerka
    • 1 cebula
    • 1 łyżka masła
    • starta skórka z 1 cytryny
    • 1 jajko
    • gałka muszkatałowa, sól, pieprz
    Sos śmietanowy:
    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki
    • 1,5 szklanki bulionu mięsnego z kostki
    • 2/3 szklanki śmietany do zup
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól, pieprz
    Puree ziemniaczano-marchwiowe:
    • 50 dkg ziemniaków
    • 50 dkg marchewki
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Rafaello z cielęciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rafaello z cielęciny 1. • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić.
    • Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła.
    • Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny i przyprawy.
    • Z masy mięsnej uformować małe kulki.
    • Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku i gotować ok 5 minut po wypłynięciu na wierzch, odcedzić.
    • Masło stopić, wsypać mąkę, wlać bulion, doprawić i gotować przez 10 minut.
    • Do powstałego sosu dodać śmietanę i sok z cytryny, doprawić.
    • Pokrojoną na małe kawałki marchew gotować w posolonej wodzie, po 10 minutach dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
    • Odcedzić i zmiksować gorące ze śmietaną, doprawić przyprawami i sokiem z cytryny.
    • Klopsiki podawać polane sosem śmietanowym z puree ziemniaczano-marchwiowym.

Porady

Jako dodatek do obiadu proponuję gotowane brokuły. Kolorystycznie i smakowo bardzo dobrze się komponuje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy