Racuchy z sosem-musem ananasowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pulchne- rumiane-pachnące. Można jeść na ciepło i zimno

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki gęstego jogurtu
    1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag )*
    szczypta soli
    olej do smażenia
    2 jajka
    cukier brązowy
    1/3 szklanki ciepłej wody
    1 szklanka rozdrobnionego miąższu ananasa
    kilka kawałków ananasa do dekoracji
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Racuchy z sosem-musem ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn drożdżowy 1. Utrzeć drożdże z 2 łyżeczkami cukru i 1/3 szklanki letniej wody . Zostawić na 15 minut.
  • Składniki na racuchy 2. Do mąki dodać jogurt , jajka, rozczyn, 3 łyżki cukru, szczyptę soli.
  • Ciasto na racuchy 3. Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki).
  • Racuchy drożdżowo-jogurtowe 4. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .
  • Ananas  w malakserze 5. Miąższ ananasa zmiksować w malakserze ze śmietanką i cukrem ( ilość trzeba dopasować do własnego smaku i słodkości ananasa ).
  • Mus ananasowy 6. Sos-mus schłodzić .Kawałek ananasa pokroić .

Porady

Racuchy polewać sosem-musem ananasowym i posypywać kawałkami ananasa . * Daję suszone drożdże bo zawsze mam pod ręką - ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły . ** z tej porcji wychodzi mniej więcej 20 średnich racuchów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy