Drożdżowe racuchy z musem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakują dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka pszenna 50 dag
    drożdże 25 g
    mleko ok.1 szklanki
    masło 1/3 kostki
    jajka 2 szt.
    Cukier 3 łyżki
    Sól szczypta
    Soda oczyszczona 1 łyżeczka
    Olej do smażenia

    Mus jagodowy:
    Jagody świeże lub mrożone 40-50 dag
    Serek Bieluch 150 g
    Jogurt naturalny gęsty 1-2 łyżek
    Cukier 3-4 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Mus Musy

Drożdżowe racuchy z musem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W słoiku (lub innym naczyniu ) rozkruszamy drożdże ,wsypujemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki mieszamy, by nie było grudek .Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Masło roztapiamy i studzimy. Cukier roztrzepujemy z jajkami i cukrem.
  • 3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, szczyptę soli, stopione masło, roztrzepane jajka z cukrem i rozczyn drożdżowy
  • 4. Ciasto wyrabiamy dokładnie za pomocą drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza
  • 5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • 6. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy uformowane za pomocą łyżki maczanej w wodzie owalne placuszki i smażymy na średnim ogniu jedną i drugą stronę
  • 7. Zdejmujemy usmażone racuchy z patelni i osączamy na papierowym ręczniku
  • 8. Sporządzamy mus jagodowy:jagody rozdrabniamy za pomocą blendera, dodajemy cukier, serek i jogurt i mieszamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować