Drożdżowe racuchy z musem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W słoiku (lub innym naczyniu ) rozkruszamy drożdże ,wsypujemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki mieszamy, by nie było grudek .Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2.Masło roztapiamy i studzimy. Cukier roztrzepujemy z jajkami i cukrem.
3.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, szczyptę soli, stopione masło, roztrzepane jajka z cukrem i rozczyn drożdżowy
4.Ciasto wyrabiamy dokładnie za pomocą drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza
5.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
6.Na patelni rozgrzewamy olej i układamy uformowane za pomocą łyżki maczanej w wodzie owalne placuszki i smażymy na średnim ogniu jedną i drugą stronę
7.Zdejmujemy usmażone racuchy z patelni i osączamy na papierowym ręczniku
8.Sporządzamy mus jagodowy:jagody rozdrabniamy za pomocą blendera, dodajemy cukier, serek i jogurt i mieszamy
Komentarze