Placki, które każdy z nas pamięta z dzieciństwa. U mnie zwykle były z jabłkami; w domu mam niejadka, więc muszę kombinować, z jabłkami racuchów nie chce, z jagodami tak - ale tylko te z syropu..
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
- mąka: 200 gramów
- mleko(ciepłe): 1 szklanka
- drożdże: 15 gramów
- cukier waniliowy: 1 łyżeczka
- cukier (do drożdży): 1 łyżka
- cukier (do ciasta): 0.5 szklanki
- olej do smażenia: 4 łyżki
- syrop z jagód: 2 łyżki
- cukier puder (do posypania:)): 2 łyżki
2.wsypujemy do miski mąkę, cukier, cukier waniliowy - mieszamy, dodajemy nasze rozpuszczone drożdże,letnie mleko - mieszamy - odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem
3.Gdy nam cisto wyrośnie dodajemy nasze jagody ( odcedzone) delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut
4.po tym czasie smażymy na oleju porcjami - na wolnym ogniu ( jagody mogą się przypalać)
Komentarze