Puszek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekkie ciasto rozpływające się w ustach. W sam raz do kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7jaj
    1,5 szkl cukru pudru
    szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kostka margaryny palmy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka zapachu waniliowego
    1 op cukru waniliowego
    Ponadto: duża paczka okrągłych biszkoptów
    kawa rozpuszczalna
    Masa:
    kostka masła lub margaryny
    2 żółtka
    0,5 szklanki cukru pudru
    4 serki homogenizowane waniliowe po 150 g
    2szklanki mleka w proszku
    4 łyżeczki żelatyny

Puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Całe jaja utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Margarynę rozpuścić.Mąkę pszenna , mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia połączyć razem. Do masy jajecznej wsypujemy powoli mąki, delikatnie mieszamy, następnie wlewamy gorąca margarynę, dodajemy aromat i dobrze wyrabiamy ciasto. Do wysmarowanej tłuszczem formy wykładamy ciasto . Pieczemy ok 45min w temperaturze 180 C . Po upieczeniu ciasto studzimy , przekrawamy na pół . Przygotowujemy kawę rozpuszczalną i nasączamy oba placki.
    Masa:
    Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, lekko studzimy.Margarynę , cukier puder i żółtka ucieramy na gładka masę. Następnie dodajemy serki, miksujemy. Wsypujemy mleko w proszku mieszamy.Na koniec dodajemy żelatynę ucierając przez chwile aby składniki się dobrze połączyły.
    Przełożenie:
    Ciasto-połowa masy - biszkopty moczone w kawie- masa- ciasto.
    Wierzch Ciasta posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można także polać polewą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy