Pufki Ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To inaczej ziemniaki księżnej, rozetki ziemniaczane - ciekawy dodatek do mięsa

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
    2 jajka
    2 łyżki masła
    sól i pieprz kolorowy
    gałka muszkatołowa
    przyprawa do ziemniaków

Pufki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po odlaniu wody ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć. Do letniej masy dodać 1 jajko i 1 żółtko, masło i przyprawić do smaku.
    Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa z końcówką gwiazdy i wyciskać rozetki na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Rozetki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 180 st około 20 minut. Wspaniały dodatek do dań mięsnych.

Komentarze

Podobne przepisy