Puchaty omlet z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny, puszysty omlet - w sam raz na niedzielne śniadanie :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 jaja
    1 łyżka mąki z ciecierzycy
    1 serek bieluch
    garść jeżyn
    2 łyżki brązowego cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka masła

Puchaty omlet z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puchaty omlet z jeżynami 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Po otrzymaniu puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 2. Serek miksujemy z pozostałym cukrem i kilkoma jeżynami (3-4).
  • 3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy masę jajeczną i gdy się lekko zetnie dodajemy jeżyny. Gdy spód się zarumieni przy pomocy dużego talerza odwracamy omlet na drugą stronę i rumienimy ją.
  • 4. Podajemy polany serkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy