Omlet otrębowy z jeżynami

5 (178 ocen)

Przepis na idealny początek dnia.

Składniki:

  • Składniki na 2 sztuki:

    pół szklanki otrębów pszennych
    1/3 szklanki mleka 2%
    1 łyżeczka miodu
    1 jajko + 1 białko
    szczypta soli
    garść świeżych jeżyn
    1 łyżeczka klarowanego masła
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Omlet otrębowy z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać otręby, dodać mleko i miód a następnie żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do napęcznienia.
  • 2. W tym czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy otrębowej dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać drobno pokrojone jeżyny, wymieszać.
  • 3. Masło rozgrzać na patelni. Wylać masę na omlet. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować