Powidła mirabelkowe

0 (0 ocen)

Powidłami bardzo lubię przekładać ciasta,szczególnie mirabelkowymi,mają fajny kwaskowy smak.

Składniki:

  • 3 kilogramy mirabelek żółtych

    2 kilogramy cukru

Powidła mirabelkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mirabelki należy umyć i wypestkować.Najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Przełożyć do garnka z grubym dnem,zasypać cukrem i smażyć
    śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne dwa dni powidła zagotować i zdjąć z ognia.Gorące powidła ponakładać do słoików i zakręcić i poukładać do góry dnem do momentu wystygnięcia.

Porady

Ja dla pewności powidła pasteryzuję 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy