Powidła z węgierek

  • wyświetlono: 1903 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Co roku robię powidła śliwkowe, uwielbiam je dodawać do ciast lub do naleśników. Domowe są najlepsze, nie wyobrażam sobie bez nich świątecznego piernika .

bogusia82

Składniki

3 kilogramy śliwek węgierek

0,5 kilograma cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła z węgierek

  • 1. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Przekładamy do garnka z grubym dnem,zasypujemy cukrem i smażymy 2 godziny ciągle mieszając,żeby się nie przypaliły.Przez kolejne dwa dni powidła smażymy po godzinie,powidła będą dobre gdy będą bardzo gęste,jak się okaże że są za rzadki to jeszcze smażymy.Gorące nakładamy do słoików .Pasteryzujemy 10-15 minut.

Porady

Najlepsze powidła wychodzą ze śliwek mocno dojrzałych i pomarszczonych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaCiastoŚliwkipowidłaDeserśniadaniekolacjapowidła śliwkowedo przełożenia ciastado piernika powidła z węgierek

Komentarze

Podobne przepisy

image-0hd6ajf

Dodane przez: nataliakielek

Powidła z gruszki

Pyszne powidła z gruszki z nutą...

Powidła śliwkowe z czekoladą

Dodane przez: Goszka

Powidła śliwkowe z czekoladą

Te powidła występują pod różnymi...

powidło

Dodane przez: Anitka0804

Powidło śliwkowe z piekarnika

W słoneczny dzień nazbierałam pięknych...

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy

Dodane przez: Mariola123

POWIDŁA ŚLIWKOWE Z POMARAŃCZĄ

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy....

image-1hrmpp6

Dodane przez: KuchniaPoli

Powidła śliwkowe z cynamonem

Tegoroczne powidła śliwkowe przygotowane...

Powidła śliwkowe z piekarnika

Dodane przez: 23ewelina

Powidła śliwkowe z piekarnika

Przepis znalazłam w starym zeszycie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE