Szybki i smaczny obiad a’la chiński. Słodycz marchewki przenika się z smakiem ostrej czerwonej papryki.
Składniki:
500 g filetu z kurczaka
100 g ryżu
2 marchewki
1 cebula
Przyprawa do mięsa
Liść lubczyku
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 kostka rosołowa
200 ml wody
Sól
Pieprz
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę i przyprawić przyprawą do mięsa. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchew i kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do kurczaka. Dosypujemy ryż i przyprawy (sól, pieprz, papryki, lubczyk). Mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Danie podałam z frytkami i serem camembert, który się ładnie rozpuścił.
Komentarze