Bardzo prosty sos na bazie białego rumu i kawy w połączeniu z delikatnym mięsem wieprzowym stworzył bardzo ciekawą i smaczną całość idealną na rodzinny niedzielny obiad
30 min
Składniki:
300 gram polędwiczki wieprzowej
Sól, pieprz
Sos:
50 ml kawy espresso
Sok z ¼ cytryny
4 łyżki rumu białego
½ łyżeczki świeżej mięty
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu
1łyżeczka brązowego cukru
½ szklanki rodzynek
2 łyżki masła
Polędwiczka wieprzowa z sosem rodzynkowo-kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki myjemy, osuszamy , pozbawiamy błon i kroimy w plasterki (1,5-2 cm). Lekko solimy i pieprzymy – odstawiamy na 10 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła kładziemy pokrojoną polędwiczkę i posypujemy odcedzonymi rodzynkami, smażymy 2 minuty. W międzyczasie w miseczce łączymy rum z kawą, siekaną miętą, cynamonem, cukrem i miodem. Polędwiczki przekręcamy na drugą stronę, wlewamy kawę z dodatkami i całość smażymy jeszcze 4 minuty. Kiedy sos lekko odparuje dodajemy 2 łyżkę masła aby zagęścić sos. Jeśli jest taka potrzeba sos doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny lub miodem. Polędwiczki serwujemy razem z sosem na puree, z kaszą jaglaną, kuskusem lub ryżem.
Komentarze