Polędwica z ryżem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie niezwykle proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe.

  • 30 min

Składniki:

  • Woreczek ryżu,
    polędwica wieprzowa,
    pieczarki
    marchewka
    zielona cebulka
    2 ząbki czosnku
    szklanka bulionu
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    olej kokosowy do smażenia

Polędwica z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w krążki cebulkę, dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy na lekko złoty kolor. Gotujemy ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na patelnię dodajemy skrojoną na cienkie paseczki marchew i lekko przesmażamy. Dodajemy polędwicę i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przesmażamy na złoto. Obrane i pokrojone pieczarki dodajemy na patelnię i smażymy aby odparowała woda z pieczarek. Zalewamy połową szklanki bulionu i dusimy około 5 min. Resztę bulionu mieszamy z mąką ziemniaczaną i stopniowo wlewamy na patelnie aż do uzyskania odpowiednio dla nas gęstego sosu. Na sam koniec dodajemy zieloną część cebulki, można też doprawić świeżą pietruszką. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy