Pływające kaczuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy
w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy.
Wylewamy na płytki talerz
i wstawiamy do lodówki
do stężenia.
2.Jajka gotujemy na twardo,
studzimy i obieramy. W każdym
odcinamy spód tak, by można
było je poziomo postawić (tułów
kaczuszki).
3.Twaróg rozdrabniamy, dodajemy
śmietanę, doprawiamy
i mieszamy. Z masy formujemy
kuleczki (główki) i wciskamy
w nie po 2 ziarenka pieprzu
(oczy) i mały kawałek marchewki
(dziób). Kuleczki dołączamy
do jajek wykałaczkami.
4.Jajka układamy na galaretce.
Po bokach kładziemy podłużne
kleksy majonezu (skrzydełka).
5.Pomidorki myjemy, osuszamy,
nacinamy kilka razy i rozchylamy,
aby powstał kwiat.
Układamy na galaretce. Boki
talerza dekorujemy listkami natki
pietruszki i szczypiorkiem.
Komentarze