Pływające kaczuszki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Niedawno skończyłam technikum hotelarskie. Te kaczuszki zrobiłam na imieniny mojej babci.

Składniki:

  • ● niebieska galaretka
    ● 7 jajek
    ● 10 dag półtłustego twarogu
    ● łyżka śmietany 18-proc.
    ● sól
    Do dekoracji:
    ● majonez
    ● szczypiorek
    ● natka pietruszki
    ● kilka pomidorków koktajlowych
    ● mała marchewka
    ● 14 ziarenek pieprzu

Pływające kaczuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy
    w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy.
    Wylewamy na płytki talerz
    i wstawiamy do lodówki
    do stężenia.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy i obieramy. W każdym
    odcinamy spód tak, by można
    było je poziomo postawić (tułów
    kaczuszki).
  • 3. Twaróg rozdrabniamy, dodajemy
    śmietanę, doprawiamy
    i mieszamy. Z masy formujemy
    kuleczki (główki) i wciskamy
    w nie po 2 ziarenka pieprzu
    (oczy) i mały kawałek marchewki
    (dziób). Kuleczki dołączamy
    do jajek wykałaczkami.
  • 4. Jajka układamy na galaretce.
    Po bokach kładziemy podłużne
    kleksy majonezu (skrzydełka).
  • 5. Pomidorki myjemy, osuszamy,
    nacinamy kilka razy i rozchylamy,
    aby powstał kwiat.
    Układamy na galaretce. Boki
    talerza dekorujemy listkami natki
    pietruszki i szczypiorkiem.

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy