wielkanocne kaczuszki

4.97 (148 ocen)

  • 60 min

Sympatyczne kaczuszki, które przyozdobią nasz stół wielkanocny, ale również nacieszą podniebienie :)Inspiracja ze strony "Babeczka Zuzka"

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
    60 gramów roztopionego, schłodzonego masła
    3 łyżki cukru
    1,5 łyżki cukru waniliowego
    25 gramów drożdży
    1 jajo
    280 – 300 ml ciepłego mleka
    dodatkowo:
    1 żółtko do smarowania łączeń
    1 roztrzepane jajo + 3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
    ¾ słoiczka dżemu, marmolady, powideł lub nutelli do nadziania bułeczek
    bardzo gęsty lukier do zrobienia oczek ( około 1 łyżeczki)
    posypka czekoladowa lub bakalie
Wystaw ocenę:

4.97 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Wielkanocne kaczuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, wymieszać dokładnie, odstawić na 15 minut „do ruszenia”.
    Po tym czasie mąkę przesiać z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, dodać jajo, tłuszcz, wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli ciasto się lepi, można podsypać odrobiną mąki. Włożyć je do omączonej miski, przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie krótko zagnieść, uformować wałek, podzielić go na 8 – 9 równych części.

    Każdą z nich podzielić na 3 kuleczki różnej wielkości.
  • krok 2 2. Największą rozpłaszczyć, nadziać np. powidłami, zalepić bardzo dokładnie, by nadzienie nie wypłynęło i uformować bułeczkę. Kuleczki uformować również z pozostałych części ciasta.

    Zlepić je ze sobą w ten sposób, miejsca styku ciasta smarować roztrzepanym żółtkiem.
  • 3. To samo uczynić z pozostałymi częściami ciasta. Tuż przed pieczeniem wszystkie kaczusie smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem. Bułeczki możemy lekko spłaszczyć dłonią tuż przed włożeniem do piekarnika.
    Bułeczki od razu wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 22 minut.

    Kiedy drożdżówki nam stygną robimy bardzo gęsty lukier, ma być tak gęsty, żeby można było go formować w kuleczki, które przykleimy jako oczy, źrenice robimy z czego chcemy, ja użyłam czekoladowej posypki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować