Placuszki z cukinii z serem greckim

0 (0 ocen)

  • 20 min

Proste i zdrowe placuszki

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg cukinii
    100g sera greckiego
    pęczek koperku
    150g bułki tartej lub kaszy manny
    sól, pieprz, mąka
    olej do smażenia

Placuszki z cukinii z serem greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • starta cukinia 1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 2-3 godziny, aż puści wodę.
  • ser i koperek 2. Ser zetrzeć na tej samej tarce, koperek posiekać.
  • cukinia w malakserze 3. Wycisnąć i odsączyć cukinię, a następnie połączyć z serem, koperkiem i bułką tartą lub kaszą manną. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą masę
  • smażenie placków 4. i formować małe płaskie placuszki, ok. 4 -5 cm średnicy. Obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złoto - brązowe.
  • placuszki 5. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowo-koperkowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy