Placek z twarogiem i porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z 15 dag
miękkiego masła, szczyptą soli,
kminkiem i 2 łyżkami wody. Zagniatamy
ciasto. Schładzamy.
Rozwałkowujemy na grubość
ok. 0,5 cm. Przekładamy do tortownicy
o śr. 22 cm, nakłuwamy.
Pieczemy 10 minut w 200 °C.
2.Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy.
Pory oczyszczamy,kroimy w krążki i krótko dusimy
na łyżce masła. Oprószamy solą
i tymiankiem.
3.Twaróg miksujemy z żółtkami
i resztą masła. Mieszamy z mąką
ziemniaczaną, boczkiem, porami,
pokrojonym w kostkę serem
i ubitymi białkami. Doprawiamy.
Wykładamy na placek. Pieczemy
ok. 40 minut w 200 °C.
Komentarze