Niemiecki placek z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z mąki, twarogu, margaryny, proszku do pieczenia, mleka i soli zagnieść ciasto. W razie czego dolać więcej mleka, aby ciasto dało się zagnieść.
2.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub podobnej wielkości naczyniu żaroodpornym i podpiec w gorącym piekarniku 200 stopni przez około 15-20 minut.
3.Nadzienie: Pory pokroić w talarki i obgotować w lekko osolonym wrzątku (10-15 min). Por przełożyć na durszlak, osączyć i nieco ostudzić, wyłożyć na podpieczone ciasto.
4.Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w małą kostkę. Jajka roztrzepać mikserem ze śmietaną, dodać starty ser, pokrojoną szynkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć masę na ciasto.
5.Piec w piekarniku 200 stopni przez 30 minut.
6.Podawać na gorąco z sosem czosnkowym i ketchupem.
Komentarze