Niemiecki placek z porami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny, sycący, pożywny placek z porami, szynką, serem żółtym na pulchnym cieście twarogowym :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 200 gramów
    - masło: 100 gramów
    - twaróg półtłusty: 100 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka

    - por (cały): 2 sztuki
    - ser żółty: 200 gramów
    - szynka: 200 gramów
    - jajka (duże): 4 sztuki
    - śmietana 18 %: 3 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Niemiecki placek z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Niemiecki placek z porami 1. Ciasto: Z mąki, twarogu, margaryny, proszku do pieczenia, mleka i soli zagnieść ciasto. W razie czego dolać więcej mleka, aby ciasto dało się zagnieść.
  • Niemiecki placek z porami 2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub podobnej wielkości naczyniu żaroodpornym i podpiec w gorącym piekarniku 200 stopni przez około 15-20 minut.
  • Niemiecki placek z porami 3. Nadzienie: Pory pokroić w talarki i obgotować w lekko osolonym wrzątku (10-15 min). Por przełożyć na durszlak, osączyć i nieco ostudzić, wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • Niemiecki placek z porami 4. Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w małą kostkę. Jajka roztrzepać mikserem ze śmietaną, dodać starty ser, pokrojoną szynkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć masę na ciasto.
  • Niemiecki placek z porami 5. Piec w piekarniku 200 stopni przez 30 minut.
  • Niemiecki placek z porami 6. Podawać na gorąco z sosem czosnkowym i ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować