Placek toffi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ciasto pieczemy wspólnie z mężem. Kto zje choć kawałek, prosi o dokładkę.

Składniki:

  • ● 4 żółtka
    ● 1 i 1/4 kostki margaryny
    ● 2 szkl. cukru pudru
    ● op. proszku do pieczenia
    ● 3 szkl. mąki
    ● 0,75 l śmietanki 30-proc.
    ● 1,5 łyżki żelatyny
    ● puszka zagęszczonego mleka krówkowego

Placek toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto: mąkę
    zagniatamy z kostką margaryny,
    żółtkami, połową
    cukru pudru i proszkiem do
    pieczenia. Ciasto dzielimy
    na pół i pieczemy 2 placki
    (blacha 25x30 cm).
  • 2. Śmietankę ubijamy z pozostałym
    cukrem. Żelatynę
    rozpuszczamy w szklance
    wody. Schładzamy i wlewamy
    do śmietanki. Gdy masa
    zacznie tężeć, przekładamy
    placki.
  • 3. Resztę margaryny miksujemy
    z mlekiem. Sma rujemy
    wierzch ciasta. Chłodzimy
    ok. 3 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy