Placek śliwkowy z kruszonką.

0 (0 ocen)

Pyszny deser i gorąca herbata to duet idealny na jesienny wieczór.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • ¾ szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 5 łyżek śmietany 18%
    • 150 g masła
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1 kg śliwek bez pestek
    Kruszonka:
    • ½ szklanki mąki
    • 50 g masła
    • 2-3 łyżki cukru
    • 1 cukier waniliowy

Placek śliwkowy z kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, żółtka oraz cukier utrzeć na gładką masę. Następnie stopniowo dokładać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę i miksować do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać łyżką.
  • 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto.
  • 3. Na wierzchu układać połówki śliwek.
  • 4. Składniki na kruszonkę połączyć i oprószyć wierzch ciasta.
  • 5. Piec 40-45 minut w temperaturze 180 – 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy