Placek marchewkowy z pomarańczową polewą

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i dość oryginalny

Składniki:

  • Składniki na plecek:
    2 szkl maki
    2 szkl cukru
    2 łyzeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mielonych goździków
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    4 średnie jajka
    1 szkl oleju
    1 szkl rodzynek
    4 szkl marchewki, obranej i startej
    Składniki na polewę:
    225 g twarożku
    2 łyżki śmietany do ubicia
    1 szkl przesianego cukru pudru
    2łyzki startej skórki pomarańczowej
    1/2 łyzeczki cynamonu
    30 ml pomarańczowego likieru

Placek marchewkowy z pomarańczową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek:
    Piekarnik nagrzać do 175stopni
  • 2. Natłuścić i oprószyć mąką foremkę do pieczenia o wymiarach 33x 22 cm
  • 3. W misce średniej wielkosci , wymieszać make, cukier, sode oczyszczoną , cynamon, goździki i gałkę muszkatołową
  • 4. W duzej misce ubić jajka mikserem na lekka i puszystą masę
  • 5. Wmieszać powoli olej do jajek
  • 6. Dodać mieszaninę z maki. Ubić na gładką masę
  • 7. Dodać rodzynki i marchewkę. Dokładnie wymieszać
  • 8. Masę wlać do przygotowanej foremki
  • 9. Piec przez 1 godz, aż patyczek włożony do srodka ciasta bedzie po wyjeciu czysty
  • 10. Wystudzić placek w foremce
  • 11. Polewa:
    W misce, średniej wielkosci, wymieszać twarozek i smietanę
  • 12. Powoli wmieszać i ubić cukier puder
  • 13. Dodać skórkę pomarańczową i cynamon
  • 14. Dodać lkier pomarańczowy. Dokładnie wymieszać
  • 15. Polać wystudzony placek marchewkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy