Placek marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.(200g marchewki oczyścić, obrać, pokroić w
kawałki i dusić około 10 minut w niewielkiej ilości wody bez soli,
następnie zmiksować.)
Wykonanie;
Z mąki z solą, cukru, margaryny i jajka zagnieść gładkie ciasto.
Zawinąć w folie spożywczą i na conajmniej godzinę włożyć do
lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni celsjusza. Blaszkę wyłożyć
papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Brzeg
ciasta powinien mieć 2 centymetry wysokości. Spód nakłuć gęsto
widelcem.
Na wieszch ciasta odzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ubić
na kremową masę, wymieszać z twarogiem i przecierem marchewkowym. Grysik
wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym, następnie
dodać do masy serowej. Białko ubić na szywno i dodać do sera.
Wyłożyć na masę ciasto i posypać płatkami migdałów. Piec około 45
minut w nagrzanym piekarniku. Po 10 minutach lekko przykryć papierem do
pieczenia.
Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia, w tym czasie
nadzienie powinno opaść.
Komentarze