Placek dorotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier margarynę ucieramy, dodając po jednym żółtku. Gdy dobrze utrzemy, dodajemy resztę składników na koniec pianę z białek. Dobrze to wymieszać i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao, do 2 dodać 5 dag orzechów, a 3 zostawiamy białą. Upiec każdy placek oddzielnie.
Masa: 1,5 kostki masła utrzeć, 30 dag cukru, 3 łyżki kakao, pół szklanki wody zagotować syrop (20 min)- ostudzić.Ucierać z masłem, 2 różne galaretki rozpuścić-można dodać po łyżce żelatyny jak zacznie stygnąć, przekładać placki.
Spód: placek biały, wyłożyć połowę masy, na masę wylać galaretkę, to przełożyć plackiem kakaowym, przełożyc drugą połową masy i drugą galaretką, przełożyć plackiem orzechowym, polac polewą.
Komentarze