Pizza z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis pochodzi z Włoch, z malutkiej miejscowości Torza. Od lat ją robię, jest pyszna. To rybna wersja pizzy.Gorąco polecam.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:

    1,5 szk. mąki
    niecałe pół szk. mleka
    1/4 kostki drożdzy
    1,5 łyzki oleju
    szczypta soli
    1 jajko


    Dodatki:
    puszka tuńczyka
    garść oliwek
    pół kostki żółtego sera zamiennie mozzarella
    bazylia
    oregano


    Sos:
    500 ml passaty pomidorowej
    oregano
    sól
    pieprz
    cukier
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka soku z cytryny

    opcjonalnie do polania oliwa czosnkowa lub ostra paprykowa

Pizza z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka pokruszyć drożdże, lekko podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić na 5 min. W tym czasie do dużej miski wrzucamy resztę składników do ciasta. Wlewamy rozpuszczone drożdże. Zagniatamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 10 min. W tym czasie robimy sos. Passatę wlewamy do miski, wrzucamy czosnek, oliwę, przyprawy. Odcedzamy tuńczyka, doprawiamy.Ciasto rozwałkowujemy (blacha okrągła na pizzę). Wykładamy sos, tuńczyka, przyprawy, ser, oliwki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 18-19 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy