Pizza z boczniakami i brokułami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekko odchudzona wersja tradycyjnej pizzy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Składniki:
    250 g mąki pszennej
    łyżeczka suszonych drożdży
    pół łyżeczki soli
    ok. 100 ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    ok. 100 ml przecieru pomidorowego
    1 brokuł
    5-6 boczniaków
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    kulka mozzarelli

Pizza z boczniakami i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże i sól wymieszać. Wyrabiać gładkie, puszyste i sprężyste ciasto, stopniowo dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę.
    Ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować okrągły placek.
    Boczniaki i brokuły obgotować lekko w osolonej wodzie.
    Na placku rozprowadzić przecier i posypać ziołami prowansalskimi. Rozłożyć kawałki pokrojonych boczniaków i różyczki brokuła.Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.Pod koniec pieczenia rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu pizzy.

Porady

Mozzarellę możemy zastąpić żółtym serem i dodać do pizzy dodatkowe warzywa np. cebulę, kukurydzę czy groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy