Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Prosta z zarazem bardzo smaczna pizza.Boczniaki to bardzo smaczne grzyby,a połączenia ich z serem mozzarellą nadaje pizzy ciekawy smak.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 dag drożdży
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli
    150 ml ciepłej wody

    Farsz:
    25 dag boczniaków
    1 średnia cebula
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    przyprawa do pizzy

    Dodatkowo:
    mąka do posypania stolnicy
    1 kulka mozzarelli ( około 12 dag )
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie,wlewamy do mąki,mieszamy ,ale nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy sól i olej,zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Grzyby oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w paseczki.Cebulę obieramy i również kroimy w paseczki.
  • 4. Grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do pizzy.Studzimy.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykładamy do formy posmarowanej masłem o średnicy 25 cm.Ciasto nakłuwamy widelcem i nakładamy farsz.
  • 6. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Pod koniec pieczenia na pizzy układamy ser pokrojony w plasterki i zapiekamy aż ser się roztopi.

Porady

Pizzę podajemy udekorowaną dowolnym ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować