pizza pieróg mexicana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Razem z mamą lubimy szukać nowych przepisów i je modyfikować,oto jeden z nich.Zapewniam,że smakuje wyśmienicie.

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz:
    500g mięsa mielonego
    1 papryka czerwona
    25 dag sera żółtego
    30 dag pieczarek
    ostra papryczka
    sól
    pieprz
    przyprawa kuchni włoskiej
    Ciasto
    85 dag mąki pszennej
    4 dag drożdży
    400 ml ciepłego mleka
    sól
    3 łyżki oleju
    + jajko do smarowania

Pizza pieróg mexicana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w mleku,dodać sól,olej -wymieszać.Następnie dodać mąke i zagniatać rękami aż do powstania gładkiej masy.Ciasto zakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na ok.0,5h,gdy urośnie wyłożyć na stolnice i odrywać po kawałku wielkości talerzyka i rozciągaćw dłoniach przekładając z ręki do ręki.
  • 2. Farsz:
    Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę,ser zetrzeć na tarce,mięso mielone podsmażyć na patelni,doprawić przyprawą,papryczką,solą i pieprzem,dodać pieczarki i smażyć ok 10 minut,następnie przesypać do miski,dodać paprykę i zamieszać.Farsz wyłożyć na kawałki ciasta,posypać serem i zlepić na kształt pieroga.Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 25 min.

Komentarze

Podobne przepisy