Piwne pączusie

0 (0 ocen)

Pączki, ktore zawsze się udają.Są mięciutkie,sprężyste.Mozemy je nadziewac dowolnymi dodatkami-serem bialym ,marmoladą,badz zrobic bez nadzienia.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 650,
    1/2 kostki roztopionej margaryny,
    3 łyżki cukru,
    10 dkg drożdży,
    1/2 szklanka piwa,
    1/2 l ciepłego mleka,
    3 jaja,
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania,
    olej do smażenia,
    marmolada (lub inne nadzienie)

Piwne pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubijamy na sztywno pianę.
    Mleko mieszamy z drozdzami, szczyptą soli,cukrem,żóltkami,margaryną.Stopniowo dodajemy mąkę.wyrabiamy ciasto rózgą,dodajemy na koniec piwo, a potem pianę.Delikatnie wyrabiamy.W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe kulki,spłaszczamy,nakładamy pół łyżeczki marmolady,zlepiamy i formujemy kulkę.Ciasto jest dosc klejące,dlatego dłonie trzeba nasmarowac olejem, zeby ciasto nie przyklejało sie do rąk.Odstawiamy na stolnicy posypanej maką do wyrośnięcia-ok 15 minut.Olej rozgrzewamy, wrzucamy kulki z ciasta.Pączusie same się odwróca,gdy upieką sie z jednej strony.Pączuszki wykładamy na ręcznik papierowy,posypujemy pudrem.

Porady

Podczas smażenia pączków do oleju wrzucam kilka kawałkow ziemniaka,ktore zapobiegaja przypalaniu się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy