Pijane ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czekoladowe ciasto z dodatkiem piwa ,oprószone cukrem pudrem...wilgotne puszyste...dobre!

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej typ 650
    200 g cukru brązowego trzcinowego
    250 g margaryny
    250 ml piwa ciemnego
    150 ml śmietany 18%
    3 jajka wiejskie
    16 g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki ciemnego dobrego kakao
    cukier puder z młynka do oprószenia

Pijane ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. W garnku rozpuścić na kuchence margarynę,gdy będzie płynna wlać piwo,dodać cukry i kakao,wymieszać dokładnie,zostawić do ostygnięcia. Śmietanę przełożyć do miski ,wbić jajka ubić mikserem na puszystą białą masę (około 5 minut) .
  • Ciasto w formie 2. Do masy czekoladowej wlewamy masę jajeczno-śmietanową wymieszać mikserem na małych obrotach. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.chwilę miksować delikatnie i przelać gotowe ciasto do natłuszczonej formy okrągłej o średnicy 27 cm z kominem i wstawić do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180* do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem z młynka.

Komentarze

Podobne przepisy