pietruszkowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 25 min

ta przekąska jest tak prosta że aż grzechem będzie nie wypróbować

  • 25 min

Składniki:

  • paczka ciasta francuskiego
    pęczek natki pietruszki
    2-3 ząbki czosnku
    1 jajko
    oliwa
    sezam
    sól i pieprz wg uznania

Pietruszkowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natkę płuczemy i razem z czosnkiem szatkujemy w blenderze, dodajemy oliwę na oko, ale tak aby masa nie była zbyt rzadka, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy całą powierzchnię powstałą masą. Zwijamy krótsze boki w stronę środka i wkładamy na 2-3 minuty do zamrażarki żeby ciasto stężało i ładnie się kroiło
  • 3. Kroimy ciasto na kawałki 2-3 cm i spłaszczamy układając na papierze do pieczenia, smarujemy ślimaczki jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku ok 15 minut w 200 stopniach.

Porady

można dodać oliwy smakowej (np ziołowej) wtedy ślimaczki mają intensywniejszy smak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy