Pierożki z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Proste nadzienie, ale za to jakie pyszne! W połączeniu z lekkim ciastem, które nikomu nie sprawi problemu. Pierożki wprost rozpływają się w ustach

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto pierogowe:
    300 g mąki
    60 g masła
    150 ml mleka

    Farsz:
    2 udka upieczone lub ugotowane
    1mała cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    pieprz czarny i mielona kolendra

Pierożki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki z kurczakiem 1. Farsz:Cebulę, obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Mięso i zeszkloną cebulę zmiksować przy pomocy blendera, doprawić pieprzem i mieloną kolendrą do smaku.
  • 2. Ciasto: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i zagrzać- nie gotować. Do miski albo na stolnicę przesiać mąkę, wlać masło rozpuszczone w mleku i wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  • Pierożki z kurczakiem 3. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką. Filiżanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi.
    Pierogi gotować w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, około 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
    Podawać polane roztopionym masłem i posypane świeżymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy