Pierożki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:Cebulę, obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Mięso i zeszkloną cebulę zmiksować przy pomocy blendera, doprawić pieprzem i mieloną kolendrą do smaku.
2.Ciasto: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i zagrzać- nie gotować. Do miski albo na stolnicę przesiać mąkę, wlać masło rozpuszczone w mleku i wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
3.Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką. Filiżanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi.
Pierogi gotować w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, około 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podawać polane roztopionym masłem i posypane świeżymi ziołami.
Komentarze