Pierożki z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ten przepis powstał dziś, ciasto prawie jak z moich kapuśniaczków a reszta to czysta fantazja.Te pierożki to połączenie dietetycznego nadzienia z ciastem ala francuskim , czyli dość kalorycznym.

  • 40 min

Składniki:

  • Na ok.16-18 pierożków
    Ciasto
    30 dag mąki
    1 jajko
    25 g drożdży
    ok. 100 ml mleka
    125 g stopionej margaryny
    sól, pieprz, 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

    Nadzienie
    1 mała pierś kurczaka
    20 dkg pieczarek
    20 dkg twarogu półtłustego
    2 -2 1/2 łyżki przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim
    sól, pieprz ,ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Twarożek Przekąski

Pierożki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0h4yu20 1. Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy drożdże i robimy rozczyn.
    Gdy wyrośnie , wlać go do przesianej mąki, dodać jajko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na końcu ostudzoną rozpuszczoną margarynę.
    Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciapłe miejsce do wyrośnięcia.

    Nadzienie
    Twaróg dobrze rozgnieść w misce dodając do smaku sól , pieprz przeciśnięty ząbek czosnku i 1 łyżkę przyprawy pomidorowo bazyliową.
  • 2. Umyte i pokrojone pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię szybko obsmażamy intensywnie mieszając.
    Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem , przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu BEZ TŁUSZCZU kilkanaście minut.
    W razie potrzeby podlewamy odrobiną ciepłej wody. Studzimy.
  • 3. Pierś kurczaka kroimy w 1 cm paski , a potem te paski w 2 cm cząstki.
    Obsypujemy je przyprawą pomidorowo-bazyliową , wsypujemy na dobrze rozgrzaną patelnię ( o grubym spodzie) obsmażamy z obu stron.
    Dodajemy odrobinę soli i pieprzu , przykrywamy pokrywką i dusimy na małym obniu ok. 5 minut. studzimy.
    Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą.
  • image-0qlc65q 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy 9 cm kółka .
  • 5. Na każde nakładamy nadzienie i zlepiamy jak pierogi.
    Pieczemy w piekarniku ok. 25-30 min. w tem. 180 C.

Porady

Najsmaczniejsze są ciepłe. Chociaż ostudzone są równie smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Suszone pomidory Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować