Pierożki z kurczakiem

  • wyświetlono: 777 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ten przepis powstał dziś, ciasto prawie jak z moich kapuśniaczków a reszta to czysta fantazja.Te pierożki to połączenie dietetycznego nadzienia z ciastem ala francuskim , czyli dość kalorycznym.

KORAL
  • 40min

Składniki

Na ok.16-18 pierożków
Ciasto
30 dag mąki
1 jajko
25 g drożdży
ok. 100 ml mleka
125 g stopionej margaryny
sól, pieprz, 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

Nadzienie
1 mała pierś kurczaka
20 dkg pieczarek
20 dkg twarogu półtłustego
2 -2 1/2 łyżki przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim
sól, pieprz ,ząbek czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki z kurczakiem

  • image-0h4yu201. Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy drożdże i robimy rozczyn.
    Gdy wyrośnie , wlać go do przesianej mąki, dodać jajko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na końcu ostudzoną rozpuszczoną margarynę.
    Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciapłe miejsce do wyrośnięcia.

    Nadzienie
    Twaróg dobrze rozgnieść w misce dodając do smaku sól , pieprz przeciśnięty ząbek czosnku i 1 łyżkę przyprawy pomidorowo bazyliową.
  • 2. Umyte i pokrojone pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię szybko obsmażamy intensywnie mieszając.
    Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem , przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu BEZ TŁUSZCZU kilkanaście minut.
    W razie potrzeby podlewamy odrobiną ciepłej wody. Studzimy.
  • 3. Pierś kurczaka kroimy w 1 cm paski , a potem te paski w 2 cm cząstki.
    Obsypujemy je przyprawą pomidorowo-bazyliową , wsypujemy na dobrze rozgrzaną patelnię ( o grubym spodzie) obsmażamy z obu stron.
    Dodajemy odrobinę soli i pieprzu , przykrywamy pokrywką i dusimy na małym obniu ok. 5 minut. studzimy.
    Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą.
  • image-0qlc65q4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy 9 cm kółka .
  • 5. Na każde nakładamy nadzienie i zlepiamy jak pierogi.
    Pieczemy w piekarniku ok. 25-30 min. w tem. 180 C.

Porady

Najsmaczniejsze są ciepłe. Chociaż ostudzone są równie smaczne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylabazyliasuszone pomidoryprzekąskatwarożekpierś kurczakaczosnek nieźwiedzi

Komentarze

Podobne przepisy

Meksykańskie pierożki z sosem pomidorowym

Dodane przez: rzelkazag

Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym...

Pierożki choć smażone w głębokim...

Drożdżowe pierożki z bobem

Dodane przez: Jaga85

Drożdżowe pierożki z bobem

Uwielbiam ciasto drożdżowe oraz...

Drożdżowe pierożki z salami

Dodane przez: szynszyla

Drożdżowe pierożki z salami

Robię je często do barszczyku albo...

Pierożki z ciasta francuskiego

Dodane przez: joanna30

Pierożki z kabanosem

Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne...

Pierożki pieczone.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche pierożki z serem feta

Pierożki z serem feta są niezwykle...

Pierożki z ciasta filo

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierożki z ciasta filo

nadziewane farszem z kaczki

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE