Pierogowe Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis jest tani i prosty,często piekę je dla maluchów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/4 paczki drożdży (rozrobić w mleku i cukrze,aby wyrosły)
    2 jajka ( z jednego zostawić białka do smarowania rogalików)
    2-4 łyżki śmietany
    1/2 kostki smalcu
    1/2 kostki dobrej margaryny
    mniej niż 1 kg mąki,sypię na "oko" musi powstać konsystencja odpowiednia do formowania pierożków
    dwa duże jabłka,pokroić bez nasion i skórki będą nadzieniem,lub krem czekoladowy

Pierogowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wsypać mąkę oraz resztę składników.Na końcu dodać wyrośnięte drożdże.Wszystko razem wygnieść(starać sie to robić jak najkrócej),aby otrzymać jednolitą masę.Kulę ciasta włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

    Po tym czasie podzielić ciasto na pół,rozwałkować,z placów ciasta wycinać trójkąty,na każdy uformowany nakładać kawałek jabłka lub pół łyżeczki czekolady(ja zawsze robię z czekoladowym kremem) i zwinąć aby powstał rogal.Każdą wierzchnie pierożka smaruję białkiem i posypuję cukrem.Piecze sie dość krótko,do zrumienienia.Ciasta wystarcza na dwie partie pieczenia.Świetnie smakują na ciepło z mlekiem.

Porady

Jako nadzienia można używać dżemu,marmolady,powideł, innych owoców,ja najczęściej robie je z kremem czekoladowym

Komentarze

Podobne przepisy