Pierogowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi swoim kształtem z pewnością zaskoczą domowników, zarówno farsz jak i sposób zaserwowania odbiegają od smaku i podania tradycyjnych pierogów. Danie w sam raz na zbliżające się Walentynki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto pierogowe (wyrabiać partiami)

    - 2 szklanki mąki pszennej

    - 1/2 łyżeczki soli

    - ok 3/4 szklanki ciepłej wody

    Farsz drobiowo-szpinakowy:

    - 1 pierś z kurczaka ( około 30 dkg)

    - 200 g szpinaku rozdrobnionego ( może być mrożony)

    - 1 cebula

    - czosnek

    - sól i pieprz

    Sos śmietanowy:
    - 1 pełna łyżka mąki pszennej
    - 2 łyżki masła
    - 1 ½ szklanki bulionu
    - 3 pełne łyżki śmietany 18%
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogowe serduszka 1. Mąkę (1 szklankę) wymieszać z wodą i solą. Następnie dosypując resztę mąki wyrabiać elastyczne ciasto.
    Pierś kurczaka zemleć, a rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać, aby odparował, ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, razem z ostudzonym szpinakiem dodać do mięsa i wyrobić na masę. Doprawić do smaku.
    Ciasto rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać serduszka, nakładać łyżeczkę farszu, przykryć drugim serduszkiem i zlepiać brzegi lekko dociskając widelcem.Tak przygotowane pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek i jak wypłyną jeszcze chwilkę pogotować.
  • 2. Do garnuszka wsypać mąkę pszenną i dodać masło, wymieszać i zrumienić. Następnie wlać zimny bulion , dokładnie rozprowadzić.Całość zagotować i gotować jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając.Do śmietany dodać kilka łyżek masy, wymieszać a następnie całość wlać do garnuszka. doprawić do smaku. Pierogi podawać polane śmietanowym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować