Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ulubione...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    300 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    ok. 150 - 200 ml gorącej wody
    truskawki

    Dodatkowo:

    masło
    brązowy cukier

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy ją z solą i wlewamy stopniowo wodę, mieszając i wyrabiając ciasto. Wody wlewamy tyle, ile potrzeba do wyrobienia gładkiego, elastycznego ciasta.
    Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy bardzo cienko, szklanką wycinamy okręgi.
  • 2. Truskawki, w zależności od wielkości, dzielimy na połówki lub ćwiartki.
    Na każdy wycięty okrąg nakładamy kawałek truskawki, zlepiamy.
  • 3. Pierogi wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę, gotujemy ok. 4 minut od wypłynięcia.
    Po odcedzeniu polewamy pierogi roztopionym masłem i posypujemy brązowym cukrem :-)

Komentarze

Podobne przepisy