Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezonowo "trza" szaleć :P Nasze pierwsze w tym roku zbiory.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    300 ml wrzącej wody
    2 łyżki masła
    Farsz:
    200 g truskawek
    4 łyżki ksylitolu
    Sos:
    250 g słodkiej śmietany
    2 łyżki ksylitolu

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z truskawkami 1. W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę wymieszaną z masłem. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

    Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przecinamy wzdłuż na pół i mieszamy z ksylitolem.


    Na środek każdego układamy po ½ truskawki. Przykrywamy „drugim” kółkiem. Brzegi dokładnie zlepiamy.

    Pierogi z truskawkami wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min od wypłynięcia.

    Podajemy ze słodką śmietaną wymieszaną z ksylitolem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy