Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

0 (0 ocen)

U mnie w domu robione od pokoleń.

Składniki:

  • FARSZ
    3 woreczki (300 g) kaszy gryczanej
    250 g białego sera półtłustego
    1 jajko
    1cebula
    sól, pieprz

    CIASTO
    400 g mąki
    1 jajko
    3/4 szklanki wody
    sól

    + tłuszcz ze skwarkami do polania

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko wg. przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Do kaszy dodać twaróg, jajko, cebulę i doprawić do smaku solą i pieprzem. (ja lepię gałki i gotowe nakładam na ciasto i formuję pieroga)
  • 2. Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi gotować partiami w lekko osolonej wodzie, ok 5 min.

Porady

1/ Żeby farsz się nie rozsypywał, można dodać odrobinę zmiażdżonych, ugotowanych ziemniaków. 2/ Do farszu można dodać siekaną natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy