Pierogi z kapustą i grzybkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Idealne danie na wigilię

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1kg kapusta kiszona
    3garście grzybki suszone
    2szt cebula
    kucharek do smaku
    pieprz do smaku
    olej
    1kg mąka
    woda letnia

Pierogi z kapustą i grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę gotujemy do miękkości,studzimy,odciskamy.Grzybki gotujemy,odcedzamy i kręcimy przez maszynkę grubym sitem.Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju.Kapustę siekamy dodajemy do niej usmażoną cebulę,grzybki,przyprawiamy i mieszamy.Robimy ciasto:do mąki wlewamy powoli letnia wodę i robimy ciasto,wlewamy tyle wody ile zabierze mąka,wyrabiamy.Następnie wałkujemy i wycinamy krążki,nakładamy farsz i sklejamy.Rzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż pierogi wypłyną do wierzchu.Wyjmujemy i polewamy tłuszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy