Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ulubione danie mojej rodziny:) Smakują wyśmienicie:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 żółtka
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    1 ½ szklanki gorącej wody

    Nadzienie:
    300 g jagód świeżych lub mrożonych
    1 łyżka mąki
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatki:
    cukier
    śmietana
    serek homogenizowany

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Jagody świeże myjemy i osuszamy, jeżeli mamy zamrożone, rozmrażamy. Do jagód dodajemy mąkę i cukier puder, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • pierogi 2. Mąkę przesiewamy do miski, kolejno dodajemy: żółtka, olej i szczyptę soli. Stopniowo dodajemy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie taka potrzeba to dosypujemy mąki. Ciasto wyrabiamy ok. 7 minut aż stanie się miękkie i elastyczne.
  • pierogi 3. Ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozwałkujemy je a następnie wycinamy kółka szklanką lub kubkiem, zależy to od tego jakiej wielkości chcemy otrzymać pierogi. W moim przypadku są to pierogi dużej wielkości. Na wycięte kółko na środku nakładamy prędzej przygotowane jagody i zlepiamy brzegi, możemy sobie pomóc widelcem.
  • jagody 4. Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej wody, którą delikatnie solimy. Pierogi gotujemy ok. 5 minut do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu i podajemy polane z cukrem i śmietanką lub serkiem homogenizowanym.

Komentarze

Podobne przepisy