Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

To są najbardziej lubiane przeze mnie pierogi. Warto poświecić czas i zebrać świeże jagódki w lesie, aby później delektować się smakiem tych pierożków

Składniki:


  • mąka 250g,
    letnia woda,
    1 łyżka oliwy,
    250g jagód,
    3-5 łyżek cukru,
    śmietana 12% do podania

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody myjemy i osuszamy. Umieszczamy je w miseczce i mieszamy z cukrem. Kilka odkładamy do dekoracji. Do miseczki wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta koła. Na każdym kółku układamy łyżką porcje jagód. Zlepiamy dokładnie pieroga ręcznie lub za pomocą specjalnej maszynki. Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy je około 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy z kleksem śmietanę i udekorowane świeżymi jagodami i listkami mięty. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy