Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

  • 20 min

W sezonie letnim nie może zabraknąć tych pysznych i prostych do zrobienia pierogów.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto;

    ½ kg mąki,
    ½ szklanki ciepłej wody z mlekiem,
    1 żółtko,

    Farsz:
    20 dag jagód,

    Cukier do jagód i posypania,
    Śmietana do polania

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę/mleko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.

    W międzyczasie myjemy jagody i suszymy na sitku. Wysuszone jagody przekładamy do miski i posypujemy 1 łyżką cukru.
  • pierogi z jagodami 2. Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy jagody i lepimy pierogi.
  • 3. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
  • pierogi z jagodami 4. Pierogi wykładamy na talerz, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy