Piernik z jabłkami, bez jajek

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne, wilgotne ciasto. prawdopodobnie długo zachowuje świeżość. Nie sprawdziłam, bo znika jeszcze ciepłe.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki tortowej
    1,5 szk przecieru z jabłek
    3/4 szkl cukru
    0,5 kostki masła lub margaryny
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    garść rodzynek - opcjonalnie
    odrobinę soli

Piernik z jabłkami, bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszam ze sobą: przecier z jabłek, cukier, mąkę, płynny miód, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, ew. rodzynki. Dodaję stopione masło lub margarynę i wszystko dokładnie miksuję.
  • Piernik z jabłkami, bez jajek 2. Blaszkę 25x29cm wykładam papierem do pieczenia.Wlewam ciasto i piekę ok. 60 minut w 180-190*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy